Nieuws

Ion Specifieke meters

De ion specifieke meter van CleanGrow meet ammonium, nitraat, kalium, calcium, natrium en chloor. De meter is nog moeilijk te gebruiken voor teeltwaarnemingen maar de uitkomsten geven nieuw inzicht in de teelt.

Eind 2011 leidde een arenasessie met telers van pot-orchideeën, roos, gerbera, en vruchtgroenten tot de inzet en beoordeling van twee CleanGrow ion specifieke meters. Eén meter is ingezet door Chris Blok van Wageningen UR Glastuinbouw bij de teelt van 3 gerberarassen op het GreenQ Improvement Center te Bleiswijk. De andere meter is gebruikt door Peter Klein van Horticoop bij twee paprikatelers in de regio Bleiswijk. De gegevens worden uitgewisseld en gebundeld.

De resultaten tot nu toe – de proef loopt tot Juli – laten zien dat de opname van voeding over de dag niet altijd gelijkmatig verloopt. In de gerbera’s werd om 9 uur in de morgen en om 13 uur s’middags gemeten. Ondanks 50% drain over de dag bleek dat er perioden waren waarin de kalium in de ochtend praktisch op was terwijl er rond 13 uur ophoping lijkt te zijn. Geen reden tot paniek – het gaat al jaren goed – maar wel een aanleiding om eens goed na te denken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De ammonium, kalium, chloor en natrium meting liggen dicht bij de waarden door bekende labs. De nitraat en calcium meting wijken nog te gemakkelijk af, calcium soms meer dan 20%. De tijdrovende calibratie is daardoor vaak nodig. De fabrikant voert gelukkig veel voorgestelde aanpassingen door.

Het project beoogt een gebruiksvoorschrift voor de meter te leveren en een eerste interpretatie van de gevonden teeltinformatie.

Eerdere nieuwsberichten