Nieuws

Persbericht: Arenasessie Substraatloos telen

Veel belangstelling voor substraatloos telen en nieuwe teeltsystemen

Op dinsdag 4 september 2012 is er vanuit het project Samenwerken aan Vaardigheden, samen met LTO Groeiservice, een Arenasessie Substraatloos Telen gehouden. Deze Arenasessie vond plaats in aansluiting op de inloopmiddag voor de Paprikaproef zonder substraat en de FutaGrowproef bij de Demokwekerij te Honselersdijk. Er was met 50 tot 60 deelnemers flink veel belangstelling voor dit onderwerp, vooral van toeleveranciers en adviseurs.

De voorzitter van deze sessie, Herma Enthoven van LTO Groeiservice, legde uit dat het doel van deze middag was om de mogelijkheden van substraatloos telen van hoog opgaande groentegewassen met elkaar te bespreken en welke problemen nog moeten worden overwonnen om tot een praktijkrijp teeltconcept te komen. Hanjo Lekkerkerk van GreenQ gaf aansluitend een korte presentatie over het doel van het project “Samenwerken aan Vaardigheden”.

Vervolgens hield Tycho Vermeulen van Wageningen UR Glastuinbouw te Bleiswijk een presentatie over zijn onderzoekservaringen met nieuwe (substraatloze) teeltsystemen. Door onderzoek en proefneming van de laatste jaren is er een groeiend inzicht ontstaan, waardoor deze duurzame systemen steeds praktijkrijper worden.

In de discussie kwam naar voren dat het telen van tomaten volgens het FutaGrowsysteem gereed is voor praktijkimplementatie, waarbij finetuning en demonstratie met meerdere rassen de volgende stap zou moeten zijn bij Tomaat. Bij Paprika zijn we zover nog niet, maar de RTS Stepproef uit het verleden bij GreenQ Improvement Centre en de praktijkproef bij Rolf Vijverberg geven wel aan dat er bij Paprika een flinke stap voorwaarts gemaakt kan gaan worden. Bundeling van kennis, voortschrijdend inzicht en het zetten van nieuwe stappen is daarbij nodig.

‘Samenwerken aan Vaardigheden’ is een gezamenlijk initiatief van GreenQ Improvement Centre, Wageningen UR Glastuinbouw, Priva, Certhon en TNO met als doel de toepassing van nieuwe, duurzame technologie in de tuinbouw te bevorderen. Wij informeren ondernemers, technische toeleveranciers en voorlichters over technische innovaties om de glastuinbouw duurzamer te maken en samen praktische ervaring op te doen. Gedurende vijf jaar wordt het project gefinancierd door Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de Provincie Zuid-Holland en maken zij het mogelijk om jaarlijks vijf projecten te realiseren.

Eerdere nieuwsberichten