Nieuws

Nieuwe technieken afstemmen is een grote uitdaging

 
Johan van den Nouweland, Marjoland
 

De proef de Perfecte Roos bij GreenQ Improvement Centre loopt inmiddels vier maanden. Het gewas ‘Red Naomi’ staat er goed bij en we hebben net de tweede snee achter de rug.

We hebben veel verschillende technieken tot onze beschikking. En er ligt een teeltplan waarin pittige energiedoelstellingen zijn opgesteld. Dat maakt het alles bij elkaar een hele puzzel. In de weekgroep wordt dan ook flink gediscussieerd en alleen dat al is erg leerzaam.

Techniek

De ledbelichting kan in onze ogen wat langer blijven branden in een vol gewas. Dat is een voordeel als een gewas nog op snee is. De laatste week kan je dan met ledlampen wat extra doen tussen het blad. Dat heeft meer effect dan een tweede streng lampen boven het gewas. Ik denk dat de planten zeker op dit moment van profiteren. Hoe dat op de langere termijn zal uitpakken is natuurlijk nog de vraag.

De kas heeft een diffuus dek. Er is geen vergelijking in deze proef met een gewoon glas en we hebben natuurlijk nog niet veel erg zonnige dagen gehad, maar ik denk dat het gewas zeker profiteert van het diffuse licht. Zwarte knoppen en bladverbranding zijn geen probleem.

De installatie voor buitenluchtaanzuiging is sinds een paar weken operationeel. Daarmee hebben we nog niet veel ervaring, alhoewel we de ontvochtiging met buitenlucht  al wel hebben ingezet tijdens het koelen. Deze techniek maakt het werken met koeling een stukje eenvoudiger. Het vocht kan namelijk ook wel te hoog blijven tijdens het koelen,  waardoor het gewas zelf iets minder kan gaan bijdragen aan het koelen van de kas. Het gewas zou te zacht kunnen worden onder invloed van een constant hoge RV.

Afstemmen

Het doel van deze proef is het telen van een roos met een zo hoog mogelijke kwaliteit en daarbij een zo laag mogelijk gebruik van energiegebruik en gewasbeschermingsmiddelen. Kwaliteit staat steeds voorop en dat betekent dat we zo af en toe concessies moeten doen aan op het vlak van energiebesparing. Zo is het uit energieoogpunt bijvoorbeeld soms wenselijk om ’s nachts vaker te schermen, maar dat proberen we te voorkomen door een groter dag-nachtverschil in temperatuur aan te houden en de ontvochtiging gedurende de nacht in te zetten.

De proef is al met al heel leerzaam. Collega’s kunnen altijd meekijken via Letsgrow.com en zij kunnen als ze dat willen, meelopen met de maandgroep.  Aanmelden bij  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Eerdere nieuwsberichten