Nieuws

Nieuw inzicht met draadloos weegsysteem

Bron: Energiek2020.nu

Michel de Winter, Stargrowers

 
Bij tomatenkwekerij Stargrowers in Hoek van Holland is dit jaar het Paskal-weegsysteem geïnstalleerd in twee afdelingen van 4 hectare. In totaal hangen er 96 weegunits die het gewicht van de tomatenplanten registreren. “Vorig jaar hadden we het systeem op proef hangen. Nu zijn de units het op ons hele bedrijf van 8 hectare geïnstalleerd”, vertelt Michel de Winter.

Sturen op gewicht

De Winter is enthousiast over de nieuwe inzichten die het systeem hem oplevert. “We kunnen hiermee nauwkeurig de groei van de tomatenplanten gedurende de dag en de nacht volgen. Zo kunnen we bijvoorbeeld al in een vroeg stadium groeiverschillen tussen rijen constateren en gerichte maatregelen nemen om bij te sturen. Ook leren we meer over de opname van water in de voor-nacht en de na-nacht en hoe je daarop kan sturen. Bovendien bleek het erg interessant om de verschillen tussen de planten met de twee verschillende onderstammen (nr 141 en Maxifort) te volgen. De onderstam nr 141 is groeizamer en heeft een generatieve sturing nodig. Met het Paskal-weegsysteem is goed te volgen of deze strategie ook werkt. We hebben ook verschil in kophoogte aangebracht om verschillen in groei tussen de schaduw en zon rij gelijk te maken. Het moment waarop we dit verschil hebben gecreëerd, is gebaseerd op het moment dat uit het Paskal-weegsysteem naar voren kwam dat de schaduw rij achter gingen blijven in groei.”

Weegunits aan hogedraadhaak

Bij het Paskal-weegsysteem hangen de tomatenplanten met een hogedraad-haak aan een digitale weegschaal. Deze weegunit verzamelt continu gegevens over het gewicht van de plant. De data worden vervolgens draadloos verzonden naar een laptop en die zendt deze data via internet naar de centrale computer van Paskal in Israel. Daar draaien rekenmodellen op de server waarmee de data worden geanalyseerd. De gebruikers krijgen een inlog-code en kunnen daarmee verschillende grafische weergaves opvragen over de groei van de planten in relatie tot andere factoren, zoals een groeicurve per etmaal of groeiverschillen verdeeld over het kasoppervlak. De data van het weegsysteem  word gekoppeld aan de data uit de klimaatcomputer en zo kunnen grafieken worden gemaakt die meer inzicht geven in de relatie tussen klimaat en groei.

Het Nieuwe Telen

De Winter: “Dit systeem biedt heel veel perspectief voor de tomatenteelt. Het wordt namelijk mogelijk om steeds beter de grenzen op zoeken, bijvoorbeeld als je minder minimumbuis wilt inzetten. Het weegsysteem is daarom ook heel nuttig voor Het Nieuwe Telen. Bij GreenQ Improvement Centre wordt dit in de proef Het Nieuwe Telen Optimaal verder onderzocht.”
Eerdere nieuwsberichten